17.12.2011
Pytanie o eksploatację instalacji.

Dziwny rozruch zimnego silnika

samochód: Ford Focus 1999 r. | 16V | 115 KM
instalacja: Elpigaz
typ instalacji: wtrysk gazu, sekwencyjna
reduktor: Elpigaz

Pytanie

Witam,Mam instalację LPG firmy ELPIGAZ od 2 miesięcy. Na początku wszystko było w porządku, ale od jakiś 3 tygodni mam problem z zapalaniem silnika na benzynie. Dzieje się to oczywiście na zimnym silniku po długim postoju lub po prostu rano. Kolega który mi zakładał intsalację sprawdził wszystko pod kątem pracy i w instalacji gazowej nie ma problemu. Zrobiłem nawet test, że nie gasiłem go na gazie tylko wcześniej przełączyłem na benzynę żeby wykluczyć winę reduktora (kolega od LPG mówił, że może być tak, że reduktor "wypluwa" trochę gazu do kolektora i rano samochód przy odpalaniu dostaje dawkę benzyny i gazu i po prostu go przylewa), ale niby wszystko jest z reduktorem w porządku. Poza tym silnik pracuje bardzo dobrze i na gazie i na benzynie, żadnych falowań obrotow itp. Tylko to poranne zapalanie...

Praktyk:

Aby wykluczyć wpływ instalacji gazowej proponuję zakręcić gaz na zbiorniku i kilka dni eksploatować auto wyłącznie na benzynie. Jeżeli problem nie ustąpi powodu należy szukać w układzie benzynowym (być może tylko jakość benzyny jest źródłem problemu). Jeżeli zaś objawy stopniowo będą ustępowały powodów należy upatrywać w instalacji LPG lub jedynie jej kalibracji.




Ekologiczne oszczędzanie dzięki LPG

Ładowanie video...




gazeo.pl 2007-2017 Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.