Odp: Całkiem poważne pytanie - znak zakazu wjazdu LPG do garażu
zakaz wjazdu LPG (B-1C).
Nie ma takiego znaku.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum gazeo.pl → Na luzie → Całkiem poważne pytanie - znak zakazu wjazdu LPG do garażu
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
zakaz wjazdu LPG (B-1C).
Nie ma takiego znaku.
Są, dwa rodzaje.
To są zakazy ruchu, a nie zakazy wjazdu !
To są zakazy ruchu, a nie zakazy wjazdu !
@Wojaku, zapoznaj się z tym linkiem [URL=http://www.znaki-drogowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=47:znaki-zakazu&catid=35:znaki-zakazu&Itemid=55]klik[/URL]
Trafiłem tam już wcześniej.
Tam tylko potwierdzają, że są to zakazy ruchu, a nie zakazy wjazdu.
To jest zakaz ruchu?
Jak na moje oko to wjazdu.
Znak Zakaz wjazdu to znak B-2. Ma czerwone tło i poziomy biały pasek.
Wszystkie inne to modyfikacje (wolnoamerykanka) znaku B-1 "Zakaz ruchu"
Ciekawe, że na zdjęciu pokazany, przez Ciebie jest jakiś znak, który odbiega od 2 pokazanych przez Ciebie wcześniej.
W temacie rzekomego zakazu wjazdu z LPG panuje wolnoamerykanka. Brak jest możliwości wyegzekwowania "zakazów" jeżeli nie przewiduje ich prawo drogowe i prawidłowe znaki. I nie ma za to żadnych sankcji.
Ja wjeżdżam tam gdzie muszę, a nie tam gdzie stoją jakieś znaki "samowolki".
I tu się zgadzam. Właśnie tak powinien być oznaczony taki zakaz wjazdu.
Ale i tak nic to nie zmienia, bo jest on nie do wyekzekwowania. Ponieważ jest to wjazd na posesję, to policja nie ma uprawnień do jego egzekwowania.
A widziałeś już znak "Strefa ruchu"? Bo ja jeszcze nie.
i ten ci daje mandat
Nie zawsze daje, bo nie ma uprawnień do interwencji, gdy teren nie jest oznaczony znakiem "Strefa ruchu" D-52 lub "Strefa zamieszkania" D-40.
Wynika to wprost z:
Art. 1. W ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.3)) wprowadza się następujące zmiany:
art. 1 ust. 1 i 2 otrzymują brzmienie:
1. Ustawa określa:
1) zasady ruchu na drogach publicznych, w strefach zamieszkania oraz w strefach ruchu;
Droga wewnętrzna nie jest drogą publiczną. I jeżeli nie jest dodatkowo oznaczona znakiem strefa ruchu to policja nic nie może.
Żeby to było takie proste dla przeciętnego obywatela...
Więc piszmy wniosek
Kto się podpisuje?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum gazeo.pl → Na luzie → Całkiem poważne pytanie - znak zakazu wjazdu LPG do garażu
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc