Temat: Mapa - proszę o ocene oraz kilka mniejszych pytań
Witam
Mam samochód z silnikiem VW 1.8 AGN (bez turbiny) 92kW=125KM. Do tego Elpigaz IV generacji o następującym składzie:
Reduktor ANA 04 do wtrysku Stella
Wielozawór EMER
Wtryskiwacze Stella (Valtek Typ30)
No i komputer Elisa/Stella Nord
Na "Waldkach" wieszacie psy ale u mnie dobijają do 100tyś km! Tylko juz trzaskają (od 20 tys?) więc zamówiłem nową listwę, także Valtek Typ 30 (czerwona). Zamierzam przekręcić dysze od obecnej listwy do tej nowej i na tym się zakończy moja wymiana czy nie? Może jeszcze jakieś nastawy w programie? Będe sam wymieniał bo gazownik łoi (co zrozumiałe) a trochę się na mechanice znam by sobie poradzić fizycznie z wymianą.
Czy jednak po wymianie tej obecnej "zajechanej" listwy musze dać autokalibrację na ciepłym silniku? Posiadam soft i odpowiedni kabelek.
Prosze zapoznajcie się z moimi ustawieniami (uwaga, na zimnym silniku, przy wyłączonym silniku i tylko na zapłonie - więc odczytałem dane z centralki tylko).
Czy MAPE mam dobrze ustawioną? Nigdy nie wdziałem by gazownik cokolwiek na mapie przestawiał... auto jedzie dobrze, palili akceptowalne ilości gazu ale czy nie wypala mi silnika (np złym dobrem mieszanki)? Nigdy "check engine" mi sie nie wyświetlił co prawda ale wole dmuchać na zimne.
Do listwy Valtek dokupiłem podgrzewacz, podobno to zbędna fanaberia? Nie był aż tak drogi a w zimie miałem przypadki że auto momentalnie gasło przy zmianie Pb->LPG, dłuższa jazda i rozgrzanie systemu i problemu wielkiego nie było (poza szarpnięciem). Podobno taki ogrzewacz wspaniale usprawnia auto, chce też go zamontować równolegle z nową listwa Valtek, będzie grzał przez jakieś 10minut a później się to wyłączy. Rozpuści to dobrze parafiny czy inny syf zatykający listwę.
Tak więc podaje ustawienia mojej centralki. Z góry dzięki za odpowiedzi na nurtujące mnie pytania!