Tormin napisał/a:jak to co robic, powinienem cie odeslac do poczaktu watku.
Autokalibracja a pozniej kalibracja na drodze.
przelaczanie ustaw na 1200 przy przyspieszaniu na poczatek.
bez autokalibracji i kalibracji na drodze nie masz czego szukac.
Mea culpa, zapomnialem o autokalibracji, przepraszam! Wykonałem ją ale dopiero za drugim razem... (tu wyjaśnienie wywalania się programu+windowsa - zakutalizowałem sterowniki prolific 2303 i dziala ok!). Za pierwszym razem silnik zmienial obroty az zgasl... i autokalibracja chyba sie nie powiodla (coś też pisał że za zimny gaz). Za drugim razem ukonczylem procedure z sukcesem (ale jak pisaliscie, wylaczenie kalibracja na biegu jalowym, bez obciazen).
Oto co mi wyszło. Uwagę zwracam na wysokie ciśnienie, pokazywało nawet 1,7bar... ale później, podczas pracy spadło jak widać. Ciśnienia nie zmieniałem na reduktorze więc być może poprzednie odczyty były zafałszowane przez spękane wężyki listwa -> Map sensor i brak cybantów (tak zostawił to szaman gazownik).
Co oznacza opcja "Wyprzedz sekwencje wtr." , co "Czułość ekstrawtrysków", "Wzbogacanie przy przyśpieszaniu? Po autokalibracji nie przestawiałem tych opcji, jedynie, za sugestią, zmieniłem przełączanie 1200RPM.
POMOGŁO przy ruszaniu! Szarpnięcie zmalało chyba do poziomu tego sprzed moich "zabiegów" z wymianą listwy. Nadal szarpnie mocniej jeśli włącze LPG np przy 3-4tys obrotów ale to chyba normalne? Wężyki mam 30cm i nie równe zbyt więc zanim ten gaz przez to przejdzie to pewnie go zabranie i stąd szarpnięcie...
Dlaczego nie dać przełączania przy spadku obrotów? Bo wyobrażam sobie sytuacje jeśli jeszcze na benzynie jade 3-4 tys RPM a centralka mi cyk (bo przekroczone 1200 jak ustawilem). Przy spadku obrotów nie uciekne od tego mini szarpnięcia w mojej instalacji?
Nowa mapa i wykresy są akceptowalne? Teraz wyświetla mi że dysze ciut za duże...2,7mm na 100% są, zwykłe Valteki a mu za dużo, dlaczego? Może zrobić drugą autokalibracje i sterownik zmieni zdanie... czarna magia.
No i jeszcze jest opcja "reduktor 0,95 lub 1,2bar" u mnie nie mam nic zaznaczone - coś zaznaczyć w programie elpigazu (2 obrazek od góry)? Co to zmieni/poprawi?
Co do kalibracji na trasie to nie wiem jak to zrobić, moge mieć kierowce i klikać ale co i jak tego już nie wiem.