1

Odp: ...jaka instalacja do 4.7 litra 2000 Toyota Landcruiser V8,

Re: ...jaka instalacja do 4.7 litra 2000 Toyota Landcruiser

Mirko napisał/a:

...czy ktos moglby mi pomoc w podjeciu decyzji,czy instalowac CNG czy LPG i jaki system aby wszystko dzialalo ...perfect i dluzej bo mam to auto od nowosci i z malym przebiegiem tylko 4.7 litra V8 .A chcialbym pojezdzic troche po Europie i mysle ze CNG stacji troche w Niemczech jest...Slyszalem tez o tych nowych rozwiazaniach z bezposrednim wtryskiem paliwa,jak Direct LiquiMax - płynnie, bezpośrednio i ze "stopiętnastką",czy Vialle LPdi (Liquid Propane direct injection... Prosze o opinie i ewentualne polecenie mi ...  warsztatu zdolnego podjac sie tej instalacji ...bardziej przyjaznej mi jednak instalacji CNG

Instalacje direct są przenaczone do zasilania silników skonstruowanych dla zasilania benzyną w ten sam sposób. Odpada użycie ich w silniku 2UZ-FE, który realizuje wtrysk w kolektor ssący. Owszem, można użyć instalacji wtrysku gazu ciekłego, ale nie bezpośrednio do cylindra - jak Vialle LPi. Tyle, że to rozwiązanie - choć nienowe - nadal egzotyczne, zawodne i trudno serwisowalne - Vialle choć bez wątpienia firma innowacyjna - nie zawojowała świata i coś w tym jest.

Należy moim zdaniem zainstalować dobry, sprawdzony sterownik wtrysku fazy lotnej, z dobrymi, pewnymi wtryskiwaczami i dobrym reduktorem, a auto będzie jeździć długo i bezproblemowo, dając to, o co chodzi - czyli bezawaryjność i oszczędności. A co do CNG - poza zbiornikiem, rurkami i reduktorem - system wtrysku fazy lotnej jest identyczny, choć przy CNG prosi się o montaż dodatkowo wariatora zapłonu.
Co do sieci stacji CNG - w Polsce jest tragedia, w Niemczech - lepiej, ale szału też nie ma. Decyzja, który system założyć, jest uzależniona moim zdaniem od tego, ile ten samochód będzie jeździł w Niemcowni, ile u nas. Jeśli nie jest zarejestrowany w Niemczech - stopiętnastka w niczym nie ułatwi życia, jeśli jest - ułatwi mniej, niż zaszkodzi, przynajmniej jeśli chodzi o rekomendowaną przez mnie instalację - a polecę Staga z wtryskami Hana 2000 i reduktorem Magic III.

Silnik mi znany, zatruliśmy Tundrę z identycznym motorem. Pięknie chodzi i jest zaskakująco ekonomiczna - ponoć (dane właściciela) pali w cyklu 80% miasta 17-19 litrów gazu - aż się wierzyć nie chce.

2

Odp: ...jaka instalacja do 4.7 litra 2000 Toyota Landcruiser V8,

Mirko napisał/a:

...czy  reduktor Magic III jest odpowiedni? Slyszalem o Zavoli lub  KME Silver. Mam sie wystrzegac natomiast reduktora Magic III. Jest tani, ale jak slyszalem dosc czesto wiesza sie w nim
tlok, a do tego zdarzaja sie przypadki przedostania sie gazu do ukladu
chlodzenia co konczy sie wypalona uszczelka pod glowica, rozsadzeniem ukladu
chlodzenia, a nawet jeszcze powazniejszym uszkodzeniem silnika.

Niedługo histeria rozpętana wokół tego reduktora sięgnie konsekwencji w postaci zmian nowotworowych w płucach kierowcy, przekleństwa obejmującego dwadzieścia pokoleń, klęski finansowej Bangladeszu i wybuchów termojądrowych na Kamczatce...
Przypadki przedostawania się gazu do wody zostały wyeliminowane całkowicie, poprzez zmianę materiału uszczelnień wewnątrz reduktora. Byłem tak bezczelny, że ogłosiłem chęć odkupowania reduktorów Magic III "poliftowych" w których doszło do puszczenia bąka do wody... Jakoś nikt się nie zgłosił.
Zacięcia przy prawidłowym montażu też należą do przeszłości, bo albo były wynikiem właśnie nieszczelności pomiędzy wodą a gazem, albo konstrukcji układu tuleja-tłok, która wraz ze zmianą uszczelnienia została poprawiona. Od jesieni 2010, kiedy pojawiły się reduktory poliftowe, nie wrócił ani jeden, a nikt w Polsce nie montuje ich w takiej ilości, jak my.
Co do uszkodzeń silnika spowodowanych starymi reduktorami MIII - jeśli ktoś lekceważy kontrolkę za niskiego poziomu płynu, wskazówkę termometru na desce, lampkę przegrzania itp - i jedzie dalej - sam sobie jest winien, choć oczywiście nie usprawiedliwia to producenta i nie zwalnia od obowiązku dokonania poprawek. Tak się stało i nie ma o czym mówić. Ale wybór Pański, nie mój.

Chcialbym jednak jezdzic na CNG

MIII jest tylko do LPG, więc temat jest tu z głowy.

jestem zainteresowany rodzajem zbiornika (najwiekszym z mozliwych ktory zmiesci sie w miejsce kola zapasowego podwieszanego w LandCruiserach...) choc wciaz rozwazam ,wszystkie za i przeciw choc w mojej okolicy gdie sie poruszam mam trzy stacje CNG...dostepne

Gama zbiorników CNG najbogaciej wygląda w ofercie Stako - proponuję tam zajrzeć.