1

Odp: Korzyści wynikające z instalacji LPG do diesla

Re: Korzyści wynikające z instalacji LPG do diesla

Waldemar napisał/a:

Witam Panów serdecznie. Z tego, co udało mi się wybadać, temat LPG do diesla był już na forum poruszany, jednak w moim odczuciu padło w nim więcej argumentów przeciw, niż za. Otóż ja poszukuję takich argumentów, które opowiadałyby się po stronie instalacji, krótko mówiąc realnych korzyści wynikających z jej przeprowadzenia. Jestem współwłaścicielem firmy transportowej i już od dłuższego czasu się temu tematowi przyglądam. Osobiście uważam, że to jest inwestycja na przyszłość, ale muszę zmierzyć się z oporem wspólnika i kierowców (części kierowców, bo od razu całej floty nie jestem w stanie zagazować). O ile kierowcy krótko mówiąc boją się o swoje tzw. oszczędności, o tyle wspólnik jest niechętny, bo sprawa jest kosztowna a on nie do końca tej technologii ufa. Po przeprowadzonym przeze mnie rekonesansie kolejnym problemem, jaki się nasuwa, jest wybór odpowiedniej firmy, która tychże instalacji dokona. Przeczytałem/słyszałem już wiele opinii i niestety sporo z nich jest bardzo negatywna, bowiem zdarzają się nieuczciwe albo niekompetentne warsztaty. Innymi słowy - zakładów montujących gaz jest sporo, rzetelnych - niewiele (jeżeli się mylę to proszę o zwrócenie uwagi). Jako że Panowie chyba najwięcej w tej materii są w stanie powiedzieć, chciałbym zapytać o to, które z wymienianych przez firmy zalet takiej instalacji to prawda, a które zabieg marketingowy. Jeżeliby podejść do tematu bezkrytycznie, to są same zalety, ale jak coś jest bardzo piękne, to przeważnie nie bywa prawdziwe.

Proszę o kontakt na PW lub jeszcze lepiej - telefoniczny. Sprawa na dzień dzisiejszy ma wiele aspektów, dość sobie przeciwstawnych, ogólnie technologicznie obecne instalacje są mocno do bani. Złożyłem zgłoszenie patentowe w tym temacie, akurat parę dni temu otrzymałem z UPRP informację, że mojemu zgłoszeniu nadano status najwyższego poziomu innowacyjności względem istniejącego stanu techniki, co czyni bliższym wdrożenie pełną parą prac w temacie - zainteresowanie współpracą wyraziły dwa poważne ośrodki naukowe. Chętnie się spotkam i możemy porozmawiać, a nawet ewentualnie obejrzeć egzemplarze testowe.