Temat: Lanos LPG - szarpie lub gaśnie przy przełączaniu się na gaz
Witam,
Moje auto to Daewoo Lanos 1.6 16v rocznik 2000 z założoną sekwencyjną instalacją LPG.
Jest to instalacja gazowa ELPIGAZ 4-tej generacji, typ Stella Nord z reduktorem Fiore.
Mam następujący problem - auto odpala na benzynie bezproblemowo i dopóki jedzie na benzynie, wszystko jest OK. Problemy zaczynają się w momencie przełączania się instalacji na zasilanie gazem.
Jeśli dzieje się to w trakcie jazdy, to samochód zaczyna szarpać. W reakcji na mocniejsze dodanie gazu nie przyspiesza, tylko dalej szarpie. Czasem pomaga trochę zmiana biegu.
Jeśli przełączenie z benzyny na gaz następuje podczas stania na światłach lub krótko przed zatrzymaniem się na nich, to przy ruszaniu auto często gaśnie.
Dopiero po jakimś czasie (gdy jak sądzę silnik się bardziej rozgrzeje) auto zaczyna jechać już normalnie na gazie.
Dodam, że przez ostatnie 2 miesiące wymieniłem w aucie następujące części na nowe:
- świece i przewody wysokiego napięcia (wszystkie)
- filtr powietrza
- filtr paliwa
- filtr oleju i olej
Dodatkowo gazownik podczas kilku wizyt u niego wymieniał mi po kolei:
- filtry gazu (fazy lotnej i fazy ciekłej)
- wtryskiwacze
- parownik
oraz wykonywał za każdym razem komputerową regulację instalacji.
Wszystkie te czynności jednak nie poprawiły kwestii przełączania z benzyny na gaz.
Od początku miałem założone wtryskiwacze Verde, takie jak te z linku poniżej:
http://www.elpigaz.com.pl/pl/verde/
W czasie jednej z wizyt gazownik zmienił mi te zużyte wtryskiwacze na nowe (też Verde) i to nie pomogło w kwestii przełączania benzyna --> gaz.
Podczas którejś z kolejnych wizyt wymienił wtryskiwacze Verde na Rosso ale i to nie pomogło. Link do tych Rosso poniżej:
http://www.elpigaz.com.pl/pl/rosso/
Gazownik ostatnio doradził mi regulację zaworów, jednak mechanik do którego zwykle jeżdżę powiedział, że w moim aucie są hydrauliczne popychacze zaworów, więc nie ma mowy o jakiejś ręcznej regulacji.
Nie wiem już co mam robić, może ktoś mi podpowie co jeszcze da się zrobić w tej sytuacji.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam