czesio napisał/a:Witam,
nie ma przeciwwskazań do "zagazowania" autka. Należy jednak pamiętać, że ten silnik posiada mechanicznie regulowane luzy zaworowe i po zamontowaniu gazu czynność tą z pewnością trzeba będzie przeprowadzać częściej niż na zasilaniu benzynowym. Opcje kompletacji w mojej ocenie dobrej mogę zaproponować: sterownik AC Qbox, wtryskiwacze Hana , reduktor AC lub Lovato, ew Zavoli. Opcjonalnie proponuje zamontować dodatkowo system ochrony gniazd zaworowych, który powinien wpłynąć na prędkość zacieśniania się luzów zaworowych.
Nie pisz rzeczy, których nie jesteś w stanie dowieść. Nie istnieje żaden "system ochrony gniazd zaworowych", poza odpowiedzialnym doborem podzespołów i wystrojeniem instalacji LPG. Dysponuję coraz szerszą bazą porównawczą pojazdów w których powszechnie uważa się głowice za mniej trwałe na gazie, i jest to prawdą TYLKO przy błędach w strojeniu instalacji. Porównuję identyczne Subaru robione u nas i rzetelnie strojone z takimi samymi które przejeździły po 30kkm na za ubogiej mieszance - różnice są kolosalne - w naszym po 50kkm nie ma zmian luzu poza obrębem fabrycznej tolerancji, ten spaprany po 30kkm ma luzy na wydechach po 0,1mm - czyli o 0,2 za mało...
Insignia 1,8 A18XER: 113.000 km - dopiero taki przebieg wywołał konieczność regulacji - luzy na wydechach 0,12-0,14mm - zużycie idealnie powtarzalne.
I nie mów mi, że po przebiegu rzędu c.a.120kkm na benzynie nie byłoby potrzeby regulacji luzu... Honda zaleca co 30.000.