1 (edytowany przez Taki Jeden 20.04.2026 10:17:09)

Temat: Silniki ze zmiennym wzniosem zaworów dolotowych - wkrętki

Cześć.

AI od Google informuje, że dysza wylotowa gazu w tego typu silnikach, powinna być tuż przy zaworach dolotowych. Obecnie mam standardowe skierowane pod "symbolicznym" kątem na zawory + dochodzi odległość.

Dla ciekawych - poniżej objawy jakie obserwuję:

- sporadyczne wypadanie zapłonu w trakcie dynamicznej jazdy
- notoryczny błąd konwersji katalizatorów (są dwa + dwa banki sond lambda regulacyjnych)
- sporadycznie obserwuję duże wahania korekt paliwowych - od plus kilkunastu do minus kilkunastu
- inna charakterystyka dynamiki silnika w zależności od ciśnienia na reduktorze/listwie wtryskowej
- silnik lepiej pracuje na niższej partii obrotów po kopnięciu kąta wtrysku o 360*
- spalanie +30% względem Pb

Wszystkie inne możliwości wyeliminowałem. Diagnostycznie przejechane już kilka tysięcy km tylko na Pb - zero z powyższych i jakichkolwiek innych objawów.

Chcę się tym zająć, ale muszę mieć absolutną pewność, że się to sprawdzi, czyli wymiana na wkrętki przedłużane + zmiana na pojedyncze wtryski na krótkich wężykach; obecnie na listwie z około 20-to cm wężykami.

Silnik i instalacja z sygnaturki, ale rozwinę (silnik): wolnossak, wielopunkt pośredni, jak już wspomniałem - dwa banki sond lambda regulacyjnych.

Proszę o odpowiedzi osoby, które mają 100% pewność w temacie.

Pozdrawiam

BMW E90 320i przedlift (2,0 150 KM o kodzie: N46B20B /wolnossący, Valvetronic)
LPG: Stag: Q-box +, R01 150 KM, W02

2 (edytowany przez polaryn 08.04.2026 03:50:20)

Odp: Silniki ze zmiennym wzniosem zaworów dolotowych - wkrętki

Przy takich objawach i poprawnej pracy na Pb bardzo prawdopodobne, że problemem jest opóźnienie i nierówna dawka gazu przez długie wężyki. W silnikach ze zmiennym wzniosłem skrócenie drogi gazu i wkrętki bliżej zaworów często stabilizują korekty i eliminują wypadanie zapłonu, ale upewniłbym się jeszcze co do kalibracji i ciśnienia przed zmianą hardware.

3

Zgadzam się, że powinniśmy ponownie sprawdzić kalibrację przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w sprzęcie.

4

Bardzo spodobał mi się temat silników ze zmiennymi fazami rozrządu, który omawialiście. Z mojego doświadczenia w branży motoryzacyjnej wynika, że ta technologia nie tylko zapewnia lepsze osiągi, ale także pomaga oszczędzać paliwo, co jest niezwykle ważne w dzisiejszych czasach. Jeśli dobrze pamiętam, w niektórych nowych produktach również eksperymentuje się z podobnymi systemami, aby poprawić dynamikę.

5

Czy rozważałeś możliwość zastosowania innego typu wtryskiwaczy, które mogłyby lepiej współpracować z Twoim silnikiem, biorąc pod uwagę obserwowane problemy z dynamiką i spalaniem?

6

Ciekawy temat — zmienny wznios zaworów dolotowych potrafi naprawdę namieszać w charakterystyce silnika. Z jednej strony mamy lepszą elastyczność, reakcję na gaz i potencjalnie niższe spalanie, a z drugiej więcej elementów, które mogą się zużywać albo wymagać precyzyjnego sterowania. Trochę jak w FNAF  — ikonicznym horrorze, który buduje naprawdę napiętą i pełną suspensu atmosferę; niby wszystko działa, ale zawsze czekasz na niespodziewany problem. Jestem ciekaw, czy w praktyce większą różnicę daje sam zmienny wznios, czy dopiero połączenie go ze zmiennymi fazami rozrządu?https://fnafgamefree.com/

7

The query discusses engines equipped with variable intake valve lift, focusing on how this technology affects engine operation and performance. The topic encourages technical discussion, practical knowledge, and deeper understanding of automotive engineering concepts.
Similarly, Pay Someone To Write My Dissertation (link usunięty) relates to getting support with complex academic projects. Expert assistance can help students organize research, clarify difficult concepts, and improve presentation, while students should maintain originality and follow academic integrity requirements throughout their work.