Temat: Co kupić do LPG - wiek ok. 7-10 lat ?
Witam, od dłuższego czasu przeszukuje www w poszukiwaniu samochodu dobrego do LPG. przyznam się, że korzystałem z czat-gtp, ale niestety część podawanych informacji była błędna przy weryfikacji. Wiem, że temat już pewnie był kila razy poruszany. Rozważałem nawet przesiadkę na diesla ale obecne ceny trochę odstraszają no i koszty adblue, dpf i innych podzespołów również.
Żywot mojego wysłużonego 407 z 2004 roku, 2,0 + LPG (136 kM) dobiega końca. w sumie 10 lat bezproblemowej jazdy na LPG (butla 52 L netto) traci już ważność, a ostatnio zaczął wariować (przy wstecznym przeskakuje na benzynę i gaz co kilka sekund, sporadycznie się to też zdarza jadąc do przodu - w serwisie LPG nie znaleźli przyczyny - włączyli jakiś filtr napięcia i coś podnieśli, ale następnego dnia to samo - więc chyba sterownik pada).
Moje wymagania to kombi, ew. coś w stylu suwa ale potrzebuje duży bagażnik. Najlepiej 1,8-2,0 silniki, hydrauliczna regulacja, i butla nie mniejsza niż mam teraz czyli te 52 netto lub większa (w kole). Aktualnie rocznie teraz wychodzi że robię ok. 35 tys. km (więc koszty eksploatacyjne mają znaczenie - do pracy ok. 100 km dziennie - 20% miasto, 80% pozamiejskie) Mój typ idealny to był avensis 1,8 147 km rok. 2017 (tu butle podobno 80 brutto można włożyć), hiundai i40 lub kia optima 2,0 163 km z pośrednim w kombi ale tego jak na lekarstwo jest w otomoto no i trzyma cenę ok. 60+ k zł trzeba by liczyć za mały przebieg jak na 10 lat. Prośba o wskazanie innych alternatyw, ewentualnie dopuszczam coś z turbo i /lub bezpośrednim wtryskiem (szukałem TSI 1,4 T 150 km) ale to chyba do 2015 robili na pośrednim.
Budżet coś ok. 50 k zł + gaz, rocznik od 2016 (starsze mają problem z assistane na wyjazd zagraniczny), kombi/suw, spora butla. Wiem że nie można wszystkiego mieć ale w miarę bezawaryjny i w miarę tani w utrzymaniu/serwisowaniu. nie chcę silników typu 1,2 (90 kM). Żeby w miarę płynnie się poruszać. Proszę o pomoc / propozycję co dobrze śmiga na gazie. A może kia 1,6 gdi , 180 kM ? lub TSI 1,8 ? Nie upieram się by wszystkie moje wymagania były spełnione - rozważę każda opcję nadającą się do LPG.