1

Odp: Alfa Romeo 166 - 2,5 V6

Re: Alfa Romeo 166 - 2,5 V6

kobielczak napisał/a:

Witam!
Z tego powodu, że z każdym miesiącem jeżdżę coraz więcej chciałbym zapytać się jaki zestaw zamontować do Alfy Romeo 166 V6 2,5  2002r.

Aktualnie autko posiada 140 tys przebiegu.
Nie ma z nim żadnego problemu.

Moc autka to na chwilę obecną to 190 koni aczkolwiek są plany na przyszłość żeby coś pogrzebać.

Mój budżet to 4000zł.

Dzwoniłem do kilku firm oto co zaproponowali:

- Instalacja Stag 300 - isa2 plus
- Wtryski hana 2000
- Zbiornik w kole
- Wlew w klapce
- Reduktor do 300km

1 Czy jest to dobry zestaw?
2 Czy to, że w aucie mam fabryczny tryb "sportowy", który zmienia czułość przepustnicy - nie sprawi problemu podczas regulacji gazu? Nie zawsze z niego korzystam aczkolwiek..
3 Czy możecie mi polecić warsztat, który jest w stanie dobrze mi zamontować instalację - na śląsku - Zabrze, Katowice, Bytom, Gliwice?
4 Takie pytanie czysto teoretyczne - czy po dobrze ustawionej instalacji odczuje spadki mocy?

Witam,

Dokładnie takie alfy mamy już na rozkładzie (po swapie na 3.2 zresztą też).
Zestaw wygląda na dobry, ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Po pierwsze - Hana 2000 - bardzo dobrze, ale my na przykład proponujemy pojedyncze, na bardzo krótkich wężykach, w miejsce rozwiązania listwowego. Rozwiązanie bardziej czasochłonne i trochę droższe, ale u nas to standard, od którego nie odstępujemy. A korzyści są bezdyskusyjne.
Po drugie - co to jest "reduktor do 300KM"? Tu może być mina, bo reduktorów zadeklarowanych do takiej mocy wiele nie ma, a większość to kit, jeśli chodzi o możliwości zadeklarowane odniesione do rzeczywistych.
Dalej - graty to nie wszystko, bo pozostaje jeszcze poziom świadomości przy montażu, a także - co najrzadsze - przy strojeniu. Jeśli ktoś pisze o ISA2 i bazuje na autokorekcji, to już przepadł, zwłaszcza przy sterowaniu jakie zaimplementowane jest w silnikach Alfy.
Niedawno gazowaliśmy MiTo z silnikiem fiatowskim 1.4 16V StarJet. Rzecz znana jako nie do zgazowania tak, by nie gasła na wolnych obrotach przy dodaniu gazu i nie szarpała. Wszyscy sie tego silnika boją, również montowanego w fiatach Stilo. Oczywiście w oparciu o ISA2 strojenie nie wyjdzie - trzeba stroić ręcznie i z głową.

Taki sam wariant proponuję w przypadku Pana auta - ręczne, dokładne strojenie. Żadnych "inteligentnych" systemów - by działać idealnie poprawnie, musiałyby uwzględniać cały szereg danych, których uwzględnianie realizuje sterownik benzyny a sterownik LPG - nie. Dlatego potrzebny jest człowiek i wyobraźnia.

Zapraszam do nas: www.gzw.pl (link usunięty)
Gwarancja: 36 miesięcy bez limitu kilometrów, lub 100.000km bez limitu czasu - do wyboru.